tisdag 5 oktober 2010

40. SANNOLIKGT ATT FÅ MAKT FRÅN EU ? (Skatter)

ETT EXEMPEL:

Ålänningar har alla tider varit bra på att hitta vägar och nya lösningar för sin tillvaro. Kan skattebehörigheten vara en sådan väg i dagens EU?

Det uppskattade seminariet om egen skattebehörighet för självstyrande regioner i EU (arrangerad av partiet Ålands Framtid den 18.9.) visade tydligt två aspekter i dessa strävanden. Å ena sidan tycks intresset vara stort i Europa och således lönar det sig även för Åland att vara med om detta arbete. Å andra sidan kom det lika tydligt fram hur tuff part EU är att arbeta med, vilket media nästan aldrig vill nämna i sina referat från den här typen av seminarier.

Föreläsarna hade dessa erfarenheter att dela med sig angående samarbetet med EU:

1. Kommissionen ingriper nationella konstitutioner
varje dag
, att den inte skulle göra det är absoluta fantasier! Å andra sidan du må ha något i den nationella grundlagen, men det gäller inte eftersom EU-lagen ovanför. I fördragets vill EU även nå kommunala nivån.

2. Autonomin borde mer eller mindre vara godkänd av fördraget först innan man kan förvänta sig något av EU. Just nu är det så att alla selektiva element är bort- gallrade i Lissabon-fördraget. Till exempel Baskiens skattesystem är noterat i Spanien, men inte i fördraget.

3. Om en autonomi hellre skulle vilja se att det är rådet och inte kommissionen som agerar gentemot autonomierna, så är det långt ifrån verkligheten att EU:s dom- stol skulle notera sådana önskemål.

4. Det är nämligen viktigt att veta vad domstolen, som har mycket makt, använder som referensdokument för att man kan veta huruvida vissa skattebehörighetssträvanden är realistiska eller inte. EU-domstolen är alltså en stark institution i frågan och kommer att agera i framtiden. Vi har ”troubletime ahead”.

5. Rätten har dessutom aldrig ändrat sig på grund av någon subsidiaritet, som är ett extremt komplext politikiskt instrument. Hemskt att subnationella parlamentariker är så entusiastiska om detta (Jfr. åländska politiker !).

6. Dessutom fick till exempel Azorerna inte själva representera sig på EU-rätten.

7. För att få några undantag över huvud taget måste ett land vara enhetligt och självständigt.

8. Vissa skatteprocent kan variera inom EU, men inte systemet ! I fallet Azorerna var konkurrens med företagsskatt ok, men inte med inkomstskatt.

9. Regionkommittén har aldrig gjort sitt heller !

10. Regeringar tappar inte makt, utan parlamenten gör. Regeringarna ska inte få all makt (Jfr nya partier uppstår i Europa och ställer upp i val)!


- Ändå orkar man skapa nya lobbyorganisationer (= och fortsätta dagdrömma), med
EU-medel. Lycka till!


SÖKRUTAN