måndag 22 oktober 2012

43. EU-FINLAND KOKAR: Folk har fått nog (nr 1)

Det är midnatt och jag läser i nätet hur finska Finland debatterar den senaste nyheten.

Den permanenta europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) invigdes i dag i Luxemburg. Till att börja med fungerar ESM samtidigt med den nuvarande kris- fonden (European Financial Stability Facility, EFSF). Senare är det meningen att ESM ska ersätta EFSF.

Enligt avtalet ska euroländerna betala ESM kapitalet i fem omgångar under fem år. Men Finland betalar sin egen andel, 1,44 miljarder euro, på en gång. Detta var en överens- kommelse som gjorde det möjligt för andra länder att anta Finlands säkerhetskrav för Grekland och Spanien. Finland måste betala sin andel den12 oktober.

En av kommentarerna sammanfattar känslorna på ett utmärkt sätt: Jag är mycket frestad att skriva ett helt lager av fulaste tänkbara ord till Finlands beslutsfattare.”

I övrigt ger kommentarerna uttryck för djupaste frustration och ilska. Både hotelser och svart humor kryddar debatten. Man vill också stämma de ledande politikerna för landsförräderi.

Nu har, såsom finnar kallar den, alla tiders sämsta regering (och i synnerhet SDP, Samlingspartiet och Svenska folkpartiet) uppenbarligen pinat sin befolkning till den grad att vi verkligen står inför en händelserik höst i Finland. Den inleds med kommunalval i slutet av månaden, om folkets nerver nu håller så långt!

SÖKRUTAN