torsdag 19 november 2009

32. MEDLEMSLÄNDERNA BLIR TERRITORIER I EU-STATEN 1.1.2010

Undrar vilka politiker på Åland, Åland-anhängare och/eller Finland-anhängare, har helt tappat självbevarelsedriften och vill godkänna Lissabon-fördraget efter att ha läst detta.

Några ord ännu om Regionkommittén som införlivar subsidiariteten såsom EU egentligen avser att det skall ske! Det vill säga, så här avlägsnas beslutsfattandet från medlemsländerna och EU-systemet förs in, när ReK rekommenderar och utmanar medlemsländerna att:

1. införa en bestämmelse om samråd med regionala och lokala myndigheter för att underlätta införlivandet av EU-lagstiftningen.

2. städernas handlingsplaner måste sättas i samband med de regionala och nationella handlingsplanerna.

3. få elektronisk tillgång till medlemsstatens system (=för uppföljning, för att beakta deras sakkunskap, för att övervaka av subsidiariteten).

4. utbildningen i EU-medborgarskap förstärks genom att utnyttja de regionala och lokala myndigheternas kompetens.

5. när Lissabonfördraget träder i kraft (!), undersöka möjligheten till samarbete mellan kommittén själv, lokala och regionala myndigheter och övriga EU-institutioner med sikte på att utveckla det europeiska medborgarskapsinitiativet. Syftet är att utnyttja dess potential att främja en verklig europeisk politisk debatt och därmed göra EU:s system för flernivåstyre mer legitimt (= majoriteten, 57% av europeiska folk röstade inte i EU-valet, man är djupt orolig för att EU inte har legitimitet att göra det som görs,alltså saknar rätt enligt demokratins principer).

6. medlemsstaterna genomför en e-förvaltning som i högre grad inbegriper regionerna och städerna och att de sistnämnda via sin informationspolitik och sina system för e-förvaltning informerar medborgarna om EU:s resultat och utmaningar
(= dagens nätverk av EU-informationskontor räcker inte till!).

7. europeisk och nationell statistik ska avspegla mångfalden i den territoriella verkligheten så att man mer exakt kan förutsäga politikens konsekvenser för territorierna.

Märkte ni, nu blir medlemsländerna ”territorier” i stället! Och samtidigt, i brådskande ordning har riket beslutat avskaffa länen (med rösterna 88 mot 63).

De ovan beskrivna uppgifterna hamnar nu under förvaltningsverken i sex distrikt som har som uppgift att ”främja regional jämlikhet genom att tillämpa, styra och övervaka lagstiftningen”. Och lagstiftningen kommer till största delen från EU.

Hela det nya förvaltningssystemet träder i kraft från 1.1.2010, om några månader alltså. Den relativt stora oppositionen har konstaterat att systemet leder till från medborgarnas synvinkel mer avlägsen struktur.

SÖKRUTAN