fredag 20 november 2009

33. LÖNLÖST HOTA FINNAR MED ÅLAND (Riket)

ÅLAND HAR I OCH MED SIN (ursprungligen påtvingade)SJÄLVSTYRELSE HAMNAT I ETT MÄRKLIGT MELLANLÄGE MELLAN FINNAR OCH FINLANDSSVENSKAR. En del tycker si och andra så. Här visar jag bara vad som pågår i dagens Finland.

Först ett avsnitt ur Hufvudstadsbladet 20.11.09 där finlandssvenskarnas representant använder Åland som varning, att om Finland inte förbättrar sin språkpolitik så skulle Åland eventuellt vilja lämna Finland.

Sedan en förteckning ur Helsingin sanomat (Helsingfors tidningen)där temat slår alla rekord !!! Hela 930 inlägg under en enda dag. Klart mycket mer än de övriga på listan.

Hur ser då finnarna på denna "varning"? Jo, de flesta anser att det vore helt ok om Åland ville gå sin egen väg! Jag bara undrar vad finlandssvenskarna egentligen tycker om den reaktionen? Eller, snarare,var tror de sig befinna i för läge efter det här slagsmålet?

Ett är säkert, finnar är så till den milda grad uppirriterade, inte minst på grund av den extremliberala finlandssvenska inflyttningspolitiken (jfr med text nummer 6), att det inte i det här läget finns någon chans i världen för finlandssvenskarna att komma någon vart med att hota och använda Åland som vapen!

*

“Åland kan lämna helfinskt Finland”
Publicerad: 20/11 08:40 > uppdaterad: 20/11 08:43

Åland är Folktingets hemliga vapen mot svenskhatarna. Folktingets ordförande Anna-Maj Henriksson varnar nu för att Finland kan förlora landskapet om svenskans ställning ytterligare försvagas.
— Förvaltningen måste klara av att kommunicera med Åland på svenska. Den dag det inte längre lyckas kan det bli svårt för Finland att behålla landskapet, förutspår Henriksson.
— Risken är stor att ålänningarna vänder blicken mot ett annat väderstreck. Redan nu finns de en liten minoritet som gärna talar om självständighet eller samgång med Sverige. Det finns ingen anledning att göda tankegångarna genom att försvaga svenskan.
Tonen har skärpts bland svenskans motståndare, men också bland försvararna
När svenskans fiender nu anfaller på alla fronter framstår Folktinget som Svenskfinlands verkliga spjutspets.
Anna-Maja Henriksson, 45, leder sina trupper med list och pragmatism.

*

http://www.hs.fi Helsingin Sanomat Perjantai 20.11.
Suosituimmat keskustelut (= populäraste inlägg)


Politiikka:
Ruotsinkielisten nokkanainen: Ahvenanmaa saattaa irrottautua Suomesta 930 (= per 20.11.2009 klockan 19.11 >> 1335/21.11.)

Kotimaa:
Oikeus kielsi egyptiläisen isöäidin karkotuksen 288
Kotimaa:
Pirkkala kielsi talon asukkailta omalla pihalla tupakoinnin 281
Politiikka:
Unto Hämäläinen: Nato-optiota ei ole enää olemassa 267
Kaupunki:
Helsinki kielsi parveketupakoinnin vuokratalon asukkaalta 255
Kaupunki:
Keski-Pasilaan nousemassa 40-kerroksinen tornitalo 242
Politiikka:
Uudet eläkkeet alkavat pienentyä ensi vuonna 223
Kotimaa:
Suomalainen karkotettiin ensi kertaa terroriepäilyjen takia 200
Politiikka:
Aktivistiverkosto arvostelee Suomen turvapaikkakäytäntöä 196
Politiikka:
Eduskunta hyväksyi kauppojen uudet aukiolot, soraääniä tuli odotetusti 193

*

SÖKRUTAN