lördag 10 oktober 2009

15. VEM FÅR KONKURRERA? (Ekonomi)

FRÅN NOVEMBER 2008:

Den här insändaren inleder mina resonemang om eurons betydelse och förhållande till Lissabonfördraget.

I och med den globala ekonomiska krisen håller experterna på att tala för global regleringoch lagstiftning för att få ordning på det liberala kaoset. Eftersom återhämtningen kommer att vara långsammare denna gång kommer man regionalt återgå till strängare reglering och mindre risktagning. I och för sig bra, men detta kommer också att missbrukas, med en allt mer Brysselstyrd EU i sikte.

Denna regionala åtstramning gömmer sig redan i det tilltänkta Lissabonfördraget. Jag citerar avdelning VII om gemensamma regler om konkurrens, beskattning och tillnärmning av lagstiftning. Första artikeln (nummer 101) och dess moment ett säger detta:

”Följande är oförenligt med den inre marknaden och förbjudet: alla avtal mellan företag, beslut av företagssammanslutningar och samordnade förfaranden som
1. kan påverka handeln mellan medlemsstater
2. och som har till syfte eller resultat att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen inom den inre marknaden.”

Nummer ett är rentav en tragikomisk formulering. Riktigt avslöjande är sedan artikel 104 där EU ger medlemsstaterna order att myndigheterna ser över sin egen rättsordning så att, precis som rubriken till avdelning VII säger, sker en tillnärmning av lagstiftningen! I artikel 105 ber man sedan länderna själva undersöka och berätta om överträdelser till kommissionen.

Kontroversiellt nog, EU gör ju allt detta, d.v.s. påverkar, hindrar, begränsar, fastställer och ingår massor av avtal. Samt snedvrider ytterligare med sina 15000 lobbyarbetare och 2500 lobbyorganisationer.

Och vem är de som övervakar kommissionens och alla andra institutionernas ”överträdelser” med framgång?

Åland då? Ta som exempel att Åland med sin högt teoretiska parlamentsplats försöker motverka eller genom sin talerätt i EG-domstolen får gång efter gång försvara sig mot något som EU anser ”påverka handeln mellan medlemsstater”. Kom ihåg hur det gick med frågan om snus med mera.

SÖKRUTAN