lördag 10 oktober 2009

20. ANNORLUNDA FRÅGESPORT (Demokrati)

FRÅN JANUARI 2009:

Eleverna i lyceet fick nyligen delta i frågesport om EU. För att eleverna lär sig också vara kritiska så erbjuder jag här lite alternativ frågesport. Vuxna får också gärna delta, så här inför europarlamentsvalet i juni. Lite träning skadar inte.

I den här tävlingen svarar man bara ja (= stämmer) eller nej (= stämmer inte) till följande fem påståenden:

1. Kommissionen har som uppgift att förbereda lagarna, men stor del av dem blir aldrig föremål för politisk granskning. Viktigt att notera eftersom cirka 50% lagstiftning som gäller företag kommer från EU och inom de övriga samhällsområden avancerar EU systematiskt. Skattefrågan är redan under arbete.

2. Ministerrådet är unionens mäktigaste organ men om man tror att där finns allt i sin ordning så tror man fel. Man behöver höra till en s.k. Antici– kommittén för att riktigt kunna bestämma om mötesagendan.

3. Påståendet att Lissabonfördraget på något sätt skulle öka möjligheterna att övervaka unionens beslutsfattande är naivt. En enskild parlamentariker har ingen möjlighet att få tillgång till de rapporter som granskar bruket av budgetmedel. En parlamentariker kan prata vad som helst utan ansvar, huvudsaken att man inte låter komisk.

4. OLAF är unionens bedrägerigranskande enhet underställd kommissionen, vilket i praktiken betyder att kommissionen granskar sig själv! Därför granskar den mycket mer medlemsstater än oegentligheter och bedrägerier inom unionens institutioner.

5. Regionkommittén, en rådgivande institution, är den mest kritiserade av alla ins- titutioner. Om den över huvud taget ger några svar på granskarnas frågor så är svaren flummiga. Den lobbar också aktivt för att få besvärliga höranden bort från parlamentets agenda. En gång förde OLAF ett ärende till Belgiens polis. När vissa aktiva parlamentariker kollade rapporten som polisen hade fått så visade det sig att rappor- ten hade skrivits av Regionkommittéen själv!

6. Centern för företagsutveckling (CDE), finansierad av den europeiska utvecklingsfonden, har granskats sedan 2006 varvid kommissionen och OLAF kommit med missvisande information till parlamentet. Kommissionen anser sig inte ha ansvar över CDE:s verk- samhet.

Det rätta svaret är att alla fem påståenden stämmer. Gratulerar läsare som hade allt rätt! Mer att läsa om allt detta finns till exempel på sidan www.paulvanbuitenen.nl (klicka på engelska varianten nere på sidan).

SÖKRUTAN