lördag 10 oktober 2009

8. GE BORT NÅGOT MAN INTE HAR? (Åland-Finland)

FRÅN FEBRUARI 2009

Turerna kring konsumentlagstiftningen är intressanta. Jag har själv analyserat läget lite, i synnerhet vad gäller orsak och verkan i frågan.

För det första så handlar det hela egentligen om att ” kommissionen har för avsikt att reformera sammanlagt åtta konsument- skyddsdirektiv (hemför- säljning, oskäliga avtalsvillkor, distansförsäljning, delade nyttjanderätter, dvs. time-share, paketresor, prisangivelser, försäljning av konsu- mentvaror samt förbudsförelägganden). Kommissionen har meddelat att den utfärdar ett horisontalt direktivförslag om konsumentavtal i anslutning till projektet i slutet av 2008.” Citatet är från justitierministeriets hemsida uppdaterad 25.11.2008 (www.om.fi).

Med andra ord det är fråga om ytterligare övertagande av makt, inte bara från Åland utan från Finland tillika. På detta sätt är riket lika mycket gummistämpel som Åland är i de här frågorna. Nu reformerar
EU hela konsumentskyddsrätten.

Man säger nu offentligt att ”Länsstyrelsen tar hand om konsumentrådgiv- ningen på Åland. Det blir säkert hur bra som helst. Men det här är en av få gånger som lagtinget frivilligt (?) ger bort rätten för land- skapsregeringen att besluta internt om frågor på Åland.

Min slutsats blir i stället:

1. Finlands behörighet är bara tekniskt gentemot Åland. Inte har ens Finland någon egentlig behörighet i dessa lagstiftningsfrågor mera, något som finnarna nu, yrvakna och skräckslagna, äntligen håller på att analysera. Relevant i den analysen är att inse hur litet europarlamentet egentligen bestämmer (med eller utan Lissabon- fördraget).

2. Lagtinget har alltså inte gett bort någon rätt eftersom det inte ens i början haft någon verklig (!) rätt som det skulle ha kunnat ge att ge bort! Detaljer kan vi pyssla med sedan lagarna anlänt, men det är allt!

3. Lagtingets beslut var således det rätta eftersom nu gäller det att jobba med två saker: att på riktigt börja värna om den lilla självstyrelse Åland ännu har kvar samt parallellt börja fundera på alternativa lösningar för framtiden.

SÖKRUTAN