lördag 10 oktober 2009

11. LR GODKÄNNER VÄL INTE FÖRDRAGET? (Åland, miljö)

FRÅN JULI 2009:

En eloge för Ålands landskapsregering som skrev till arbets- och näringsministeriet att ”man helst inte ser att kärnkraftsanlägg- ningar placeras vid Östersjön” och ”motsätter sig det faktum att Åland riskerar två anläggningar för slutförvaring i närheten i och med att också Sverige planerar lägga slutförvaringen vid Forsmarks kärnkraftverk ”.

Nu ser jag fram emot att landskapsregeringen agerar logisk också med resten och inte godkänner Lissabon-fördraget, eftersom det är så här (se Sveriges riksdag: www.eu-upplysningen.se):
1. Euratomfördraget(1958)och dess artikel 1 s tipulerar bl.a. att Euratom ska skapa förutsättningar för en snabb organisation och tillväxt av kärnenergiindustrierna i Europa.
2. För att säkerställa lika tillgång till resurserna upprättades genom Euratomfördra- get(1960) en försörjningsbyrå som har så kallad optionsrätt till malmer, råmaterial och speciella klyvbara material som produceras inom medlemsstaternas territorier.’ Denna optionsrätt innebär att gemenskapen har rätt att använda och förbruka material som tillhör Euratom. Försörjningsbyrån har också ensamrätt att ingå avtal om leverans av malmer, råmaterial eller speciella klyvbara material från länder inom eller utom EU.
3. Det som talar för att optionsrättsbestämmelserna fortfarande gäller är att det i ingressen till protokollet om ändring av Euratomför- draget som fogas till Lissabon- fördraget framhålls att det är viktigt att bestämmel- serna i fördraget fortsätter ha full rättsverkan!

Huruvida optionsbestämmelsen kommer att utnyttjas föranleder en hel del debatt inom EU. Å andra sidan är det väldigt oroande att höra i finska nyheter om hur Tyskland offentligt och helt på allvar diskuterar att försöka få sina kärnavfall förvarade i Finland. Samtidigt när motståndet till kärnkraft växer i Tyskland och övriga Europa och allt mer satsas på bl.a. vindkraft.

Så, bästa LR, hur tänker ni nu göra? Eftersom några duktiga medhjälpare till en finländsk europarlamentariker inte har någon makt att fixa detta, så tar ni de åländska ungdomarnas framtid i beaktande och förkastar Lissabon-fördraget ?

SÖKRUTAN